Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ελεύθερο Σχέδιο: Αυτο-διδασκαλία

Μια από τις συνήθεις ερωτήσεις ενός μαθητή που θέλει να ασχοληθεί με το σχέδιο είναι εάν μπορεί να ξεκινήσει μόνος του, ώστε να μπορεί να σχεδιάσει/ζωγραφίσει ή ακόμα και να το δώσει σαν ειδικό μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Όπως κάθε μάθημα, χρειάζεται αφοσίωση και διαρκή προσπάθεια για να μπορέσουμε να προσεγγύσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα επιτύχουμε σίγουρα, όμως σίγουρα θα διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και ίσως τις ειδικές μας γνώσεις.

 Πώς ξεκινούμε λοιπόν;
Επιλέγουμε να σχεδιάσουμε για αρχή κάτι εύκολο, όπως ένα αδιαφανές ποτήρι σε ένα τραπέζι χωρίς γυαλάδα και εφαπτόμενο στον τοίχο. Προτιμήστε λευκό φόντο (τοίχο και επιφάνεια τραπεζιού).
Πρώτη κίνηση είναι να προσδιορίσουμε πόσο μεγάλο θα είναι το αντικείμενό μας μέσα στη σχεδιαστική επιφάνεια που έχουμε διαλέξει (χαρτί).
Έπειτα προσδιορίζουμε το ύψος συναρτήσει του πλάτους του αντικειμένου που έχουμε ορίσει (πχ το ολικό ύψος είναι διπλάσιο του ολικού πλάτους;).
Σχεδιάζουμε το αντικείμενο στη σχεδιαστική επιφάνεια χωρίς να προσθέσουμε σε αυτή τη φάση τις όποιες λεπτομέρειες. Έπειτα αφού έχουμε ολοκληρώσει τη σχεδίαση του αρχικού του όγκου μπορούμε να προσθέσουμε τυχόν λεπτομέρειες (τονίζω πως καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε αρχικά ένα πολύ απλό αντικείμενο, χωρις λεπτομέρειες, που μπορεί να μας δυσκολέψουν στο σχεδιασμό).
Το επόμενο βήμα είναι να περάσουμε στον "χρωματισμό" του σχεδίου μας. Σε αυτή την περίπτωση καλούμαστε να σκιαγραφήσουμε (φως-σκια με μολύβι) το αρχικό σχέδιο. Ξεκινώντας είναι δύσκολο να μπορούμε να αντιληφθούμε όλο το εύρος σκιών που υπάρχουν πάνω στο αντικείμενο και στο περιβάλλον (φόντο) άρα καλό θα ήταν να ελλατώσουμε τις απαιτήσεις μας και να βασιστούμε σε μια 5τονική κλίμακα σκίασης που ξεκινά από το μάυρο και καταλήγει στο άσπρο.*
Η φιλοσοφία της 5τονίας επιβάλλει στις πολύ φωτισμένες επιφάνειες να χρησιμοποιούμε το άσπρο, τα σημεία που καλύπτονται από σκιά και δη αυτά της συναρμογής ή αλλαγής επιπέδου να είναι μαύρα και έπειτα έχουμε να "παίξουμε" με 3 τόνους του γκρι (ανοικτό, μεσαίο και σκούρο).
Το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης μας προσπάθειας μπορεί να είναι ικανοποιητικό, μπορεί και οχι. Όσο παραπάνω εξασκούμαστε τόσο το "χέρι" αποκτά "μνήμη" και "δύναμη".


*Χρήσιμο θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε την πεντατονική κλίμακα που παραθέτω στη σελίδα "Εργαλεία Ελεύθερου Σχεδίου- Ζωγραφικής".





Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση σχετικά με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο καθώς και τη Ζωγραφική μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου athinakanellopoulou(a)gmail.com [όπου αντί για (a) βάλτε @ ].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου